Arabuluculuk Nasıl Yapılır?
Bu bağlamda taraflar arabuluculuğa veya bir arabulucuya başvurmak, sürecin devamını sağlamak, süreci sonuçlandırmak veya bu süreçten vazgeçmek gibi kararlar alma konusunda hürdürler.
Tarafların dava açılmadan önce veya dava süreci devam ederken arabuluculuk yöntemine başvurma konusunda anlaşma hakları mevcuttur.
Bununla birlikte mahkemeler de tarafları arabuluculuğa başvurma konusunda bilinçlendirme ve teşvik etme konularında ayriyeten sorumluluk sahibidir.
Hakimler dava açılmadan önce gerçekleşen ön inceleme duruşmaları sırasında her iki tarafa da arabuluculuk yöntemine başvurmak isteyip istemedikleri sorarlar.
Arabuluculuk teklifi söz konusu olduğunda taraflardan birinin diğer tarafa arabuluculuk yoluna gitmeyi teklif etmesi durumunda ve bu teklife 30 gün içerisinde cevap verilmemesi durumunda teklif reddedilmiş sayılır.
Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi taraflar arabuluculuğa dava açılmadan önce veya dava sırasında başvuru hakkına sahiptirler.
Arabuluculuk çalışmaları sırasında taraflar anlaşmaya varırlarsa davaya gerek kalmayacağını yinelemekte fayda var. Doğal olarak anlaşamama durumunda dava açma hakları devam eder.
Arabuluculuk konusunda tarafların ortak bir karara varması durumunda duruşma hakimi, duruşmayı en fazla 2 kez olmak üzere 3 aya kadar erteleyebilecektir.
Arabuluculuk ile anlaşmaya varılması durumunda mahkeme davayı görmeyi bırakacak, tarafların anlaştıklarına dair yazılı bir ifade yer alacak ve ortaya arabulucu ile tarafların imzaladığı bir arabuluculuk sözleşmesi çıkacaktır.